Na internetu sve o pravosuđu

tportal_30052005.jpgUgovor su u dvorani Hrvatske gospodarske komore svečano potpisali ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i predsjednik udruge Dražen Komarica.

Projekt se u zadnjih 16 mjeseci provodio u cilju informatizacije pravosuđa, u sklopu aktivnosti vezanih uz cjelokupnu reformu pravosuđa.

Svrha projekta je kroz jedinstvenu bazu podataka na internetu pomoći sucima u donošenju sudskih odluka, osigurati veću transparentnost rada pravosudnih tijela te približiti pravosuđe građanima.
Na web adresi se nalaze podaci o sudovima i sucima, koji bi trebali biti u cijelosti upotpunjeni do kraja lipnja (biografije sudaca, sudska praksa, sudske presude i druge odluke), a već je sada uneseno preko 2.000 stranica o sudskim vještacima i tumačima.

Ministrica Škare Ožbolt nije krila zadovoljstvo projektom, nazvavši ga još jednim poticajem u mozaiku reforme pravosuđa, ovaj put vezano uz stvaranje informacijsko-komunikacijske infrastrukture i uvođenje automatiziranog sustava djelovanja.

Naglasila je da je njezino ministarstvo u ovoj godini osiguralo dosad najveća sredstva za reformu pravosuđa, 76 milijuna kuna, i to za velike projekte kakav je onaj s otvaranjem digitalnih zemljišnih knjiga, a danas i projekt Sudačka mreža.

Ministrica je najavila nove projekte, s ciljem jednostavnije registracije poslovnih subjekata, informatizacije sudskih registara te stvaranje integralnog informatizacijskog sustava i jedinstvene internet i Intranet mreže za pravosudna tijela.

Do kraja godine, kaže, umreženo bi trebalo biti 50-ak pravosudnih tijela te na internetu objavljeno oko 10.000 sudskih odluka.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazio je i Komarica, za što je ponajviše zaslužan partnerski odnos nevladinog sektora i Vlade, zainteresiranih za otvaranje prema građanima i rješavanju problema u društvu.
Projekt Sudačka mreža vrijedan je oko 2,9 milijuna eura, a financiran je donacijama vlada Norveške, Nizozemske, OESS-a i SAD-a.

Potpisivanju ugovora nazočio je veleposlanik Kraljevine Norveške, inače najvećeg donatora, Knut Toraasen, koji je projekt označio bitnim za razvoj Hrvatske i njezino približavanje EU-u i NATO-u.


Tportal.hr, 30.05.2005.
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
 
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?