Novim projektima do veće transparentnosti administracije

mup.hr.jpg
U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova ministar Tomislav Karamarko i predsjednik nevladine organizacije Sudačka mreža Dražen Komarica potpisali su danas Ugovor o suradnji između MUP-a RH i Sudačke mreže. Time u realizaciju kreću projekti „Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije“ i „On-line policijske postaje“ koje će  Sudačka mreža ostvariti u suradnji s Ravnateljstvom policije MUP-a RH.

Sudačka mreža je nevladina i neprofitna udruga iza koje stoji deset godina uspješnog djelovanja u području primjene moderne tehnologije i poboljšanja kvalitete rada državnih institucija te pružanja građanima pristup traženim informacijama.

Načelnik Uprave policije Zoran Ničeno rekao je kako je Europska komisija u najnovijem „Izvješću o napretku Republike Hrvatske“ navela da je potrebna veća transparentnost u javnoj administraciji, a realizacija ovih projekta upravo je jedan pozitivan korak u tome pravcu.

- Glavni cilj ovih projekata je stvaranje djelotvornih mehanizama koje će unaprijediti odnose između MUP-a i nevladinog sektora u Republici Hrvatskoj – rekao je Ničeno.

Na novom web portalu objavit će se informacije koje će biti besplatne i dostupne svima. To će doprinijeti b
oljoj promociji policije, a time će se povećati i povjerenje građana u rad policije.

- Projekt „Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije“ pomoći će svim djelatnicima MUP-a da na jednostavan i brz način dođu do informacija prijeko potrebnih za svakodnevno obavljanje posla. Ovim projektom - digitalizacijom uputa i naputaka bitno će se smanjiti teret administracije te poboljšati učinkovitost rada – naglasio je načelnik Ničeno.

Projekt „On-line policijske postaje“ će na moderan način i u skladu sa svjetskim standardima pružiti građanima detaljnije i korisne informacije o policijskim postajama. Funkcionalnost aplikacije zadovoljavat će kriterije projekta dogovorene s Ravnateljstvom policije te time omogućiti povećanje transparentnosti rada policije.

Predsjednik Udruge Sudačke mreže Dražen Komarica rekao je kako mu je izuzetna čast da kao nevladina 
organizacija nakon desetogodišnjeg rada ima priliku surađivati s MUP-om RH.

- Veliku ulogu u ostvarivanju ovog projekta igrala je Vlada Kraljevine Nizozemske i projekt e–Hrvatska, koji su zaslužni za rješavanje administrativnih prepreka u dodjeli donacija. Vrijednost projekta, koji će se odvijati idućih godinu dana, puno je veća od same donacije opreme jer zahtjeva digitalizaciju podataka na koju će biti utrošeno puno radnih sati – naglasio je Komarica.

Realizacijom ovih projekata Ravnateljstvo policije MUP-a dobit će u trajno vlasništvo računalnu opremu – 26 računala te izradu softverskog rješenja prema vlastitim napucima i smjernicama što je u cilju održivosti ovih projekata. Troškove projekta u cijelosti će snositi inozemni donatori. Tako je Vlada Kraljevine Nizozemske za ovaj projekt osigurala 470 tisuća eura pomoći.

- U svakom modernom demokratskom društvu civilni sektor ima važnu ulogu, ne kao neprijatelj Vladi, već kao poželjan partner – zaključila je veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Nienke Trooster i dodala kako takvu suradnju jako podupire.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko uputio je zahvalu Vladi Kraljevine Nizozemske, kao i Sudačkoj mreži na vrijednoj donaciji koja označava početak jednog višestrukog projekta.

- Projekt je značajan zbog toga što će biti praktičan i primjenjiv na obostranu korist djelatnika MUP-a RH i naših građana, čime se ujedno modernizira naša infrastruktura, dok ovaj projekt istovremeno postaje primjerom na koji način mogu biti artikulirani odnosi nevladinih Udruga i jednog ministarstva - istaknuo je Karamarko i dodao kako je ovo također potvrda izuzetno dobrih odnosa Nizozemske i Hrvatske, koja svesrdno pomaže Hrvatskoj u posljednjoj fazi pregovora s Europskom unijom.

Veća transparentnost, lakša dostupnost informacijama te bolja tehnička infrastruktura preduvjeti su modernog demokratskog društva. Suradnja državnih tijela i organizacija civilnog društva uvelike pridonosi ostvarenju istoga.

mup.hr, 20.10.2009.
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?