Vlada preuzela Sudačku mrežu

nacional_31052005.jpgMinistarstvo je u ponedjeljak 30.svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori formalno preutela projekt Sudačka mreža, koji je od konca prošlog desetljeća razvijala istoimena nevladina udruga. Riječ je o portalu koji Hrvatsku u kontekstu informatizacije pravosuđa dovodi iznad prosjeka razvijenih zemalja EU. Sudačka mreža sadrži internet stranice svih sudova i državnih odvijetništava u Hrvatskoj, više tisuća  internet stranica sudskih viještaka i tumača sa mogućnosti naprednog pretraživanja, pretarživač nadležnosti koji građanima sa određenim pravnim interesom  da saznaju koji je sud ili državno odvijetništvo nadležno za odlučivanje za pojedino područje, kao i bazu sudskih presuda koja se također može vrlo detaljno, lako i napredno pretražiti. 

DVOJEZIČNI SADRŽAJI 

Većina dostupnih sadržaja je dvojezično, odnosno na Hrvatskom i na engleskom jeziku. Sudačka mreža dostupna je na internet adresi www.sudačka-mreža.hr. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je prlikom preuzimanja  svoje zadovoljstvo suradnjom sa nevladinom udrugom Sudačka mreža, koja aktivno traje od početka njenog mandata. Projekt je prisutnima prezentirao predsjednik Sudačke mreže Dražen Komarica, a prigodni govor održao je i norveški ambasador Knut Toraasen, čija je zemlja jedan od glavnih donatora projekta. Toraasen je preuzimanje Sudačke mreže nazvao povijesnim događajem u kontekstu informatizacije hrvatskog pravosuđa. Potpisivanju ugovora prethodili su dugi i ne uvijek laki pregovori ministarstva i nevladine udruge. Sudačka mreža je već i prije potpisivanja ugovora o formalnom ustupanju  projekta Vladi omogućila sudjelovanje na godišnjoj skupštini UN-ova projekta Innovmed, koja će se koncem lipnja održati u Tunisu. Innovmed 23 zemlje Mediterana, koje će prezentirati svoje projekta za pomoć unapređenju javne administracije. UN je u tom smislu Sudačku mrežu prepoznao kao jedan od perspektivnijih projekata u regiji, koji bi se lako mogao primjenjivati i u ostalim zemljama. Vlada osim preuzimanja Sudačke mreže priprema i druge promjene koje bi trebale osnažiti funkcioniranje pravne države. Kako bi se smanjile gužve u gruntovnicama, pripremaju se propisi koje će omogićiti odvijetnicima i javnim bilježnicima da i oni izdaju potrebne potvrde koje se dosad građani mogli do biti jedino u gruntovnicama. Takovo ubrzanje rada  i rasterećenje gruntovnica omogićit će povezane elektroničke baze podataka, a potvrda će se izdavati elektroničkim potpisom. 

UBRZANJE POSTUPKA 

Ministarestvo pravosuđa mpriprema novi sustaav dostave poziva za dolazak na sudove. Pravosuđe danas troši oko 100 miljuna kuna godišnje na trošarine dostave sudskih poziva poštom. Ubuduće bi se pzovo trebali slati e-mail poštom. Očekuje se da će to najviše pridonijeti ubrzanju postupaka pred trgovačkim sudovima. Ministarstvo pravosuđa radi i na uvođenju zakonskih promjena koje bi značajno  skračivanje vođenja postupaka. Te bi promjene nalagale drugostupanjskom sudu da samo jednom nakon uložene žalbe može vračati predmet na odlučivanje  prvostupanjskom Općinskom sudu, što dosad nije bio slučaj. Ubuduće bi, ako bi nekom predmetu žalba došla drugi put, drugostupanjski sud mora donijeti pravovovaljanu odluku.

Nacional, 31.05.2005.
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?