Polančec se nagodio s Uskokom za uvjetnu kaznu u tzv. slučaju reflektori

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u utorak je po drugi put u pet dana nepravomoćno osuđen na zagrebačkome Županijskome sudu. Izrečena mu je uvjetna kazna od godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje u tzv. slučaju reflektori. Za razliku od postupka od prije nekoliko dana u tzv. slučaju studija, gdje je poricao krivnju, Polančec je u postupku za reflektore u utorak priznao djelo te se s Uskokom nagodio za uvjetnu kaznu.
»Spreman sam snositi odgovornost za ono što sam učinio, ali ne želim biti Pedro za ono što je činio vrh Vlade i HDZ-a«, rekao je Polančec okupljenim novinarima dodavši da je 70 posto štete iz slučaja reflektori platio iz vlastitog džepa. Također, Polančec i njegov odvjetnik Anto Nobilo novinarima su podijelili pisanu izjavu u kojoj se, između ostaloga, tvrdi da je ugradnja rasvjete na stadionu NK Osvita u Polančecovom rodnom Đelekovcu samo dio investicija na koje je novac bio utrošen.
»Sagrađena je i rasvjeta dječjega školskoga igrališta, rasvjeta pješačke staze kojom se djeca vraćaju iz škole, rasvjeta staze kroz park i rasvjeta na glavnoj prometnici u Đelekovcu. U medijima sam razapinjan da sam rasvjetu stavio na igralište samo dao bih tamo u večernjim satima mogao igrati nogomet, a otkad su reflektori sagrađeni u razdoblju duljem od tri godine tamo sam igrao nogomet tek pet do osam puta«, navodi se u Polančecovoj pisanoj izjavi.
Pripremno ročište pred sucem Sinišom Plešeom u utorak trajalo je nepunih sat vremena i riječ je bila o vrsti formalnosti u kojoj se sudac samo složio s nagodbom koju su sklopili Polančec i Uskok. Premda je formalno priznao djelo, bivši potpredsjednik Vlade teško da je na izlasku sa suda pred okupljenim novinarima izrazio kajanje.
»Pomagao sam svome selu i svojim susjedima, koje jako cijenim, a sada mi je žao što im nisam pomogao i više«, rekao je.
Zamjenica Uskokova ravnatelja Tamara Laptoš novinarima je izjavila da je već prije nekliko dana Uskok zaprimio Polančecov prijedlog za nagodbu te je odlučeno da postoje svi uvjeti da se nagodba ostvari, pojašnjavajući da je u ovome slučaju Polančec bio optužen samo za manje djelo - nezakonito posredovanje, a u slučaju »studije«, gdje je Uskok tražio i dobio bezuvjetnu kaznu, Polančec je bio optužen za teže djelo - zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljica je novinarima potvrdila da se Polančec nije odrekao prava žalbe u ovome slučaju.

 

 

Vjesnik on-line

Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?